ZF надворешно воздушно перниче (со видео) ⁞⁞ Нешто помеѓу…

Нешто помеѓу…

Во Германија каде возачите се доста дисциплинирани, страничните судари се причина за една третина од жртвите во сообраќајот

Објавено на 10 јуни 2019 година

Страничните судари спаѓаат меѓу најопасните несреќи. За да се намали црната статистика, компанијата ZF разви прототип на нов безбедносен систем кој со помош на странични воздушни перници создава дополнителна заштитна зона меѓу автомобилите. Тие се активираат за само 150 милисекунди преку сензори, камера и радар, кои брзо и прецизно регистрираат опасно странично приближување на друго возило. Во зависност од големината на автомобилот нивниот волумен изнесува меѓу 280 и 400 литри, што е 5 до 8 пати повеќе од стандардна воздушна перница за возачот. Според стручњаците на ZF, овој нов систем за заштита може да го намали продорот на другото возило за 30 отсто и да ги намали повредите за 40 отсто.

Видео

Сподели

Последни новости

Актуелни цени на горивата

  • еуросупер 95 - 80.50 ден
  • еуросупер 98 - 83.00 ден
  • еуродизел Д5 - 69.00 ден
  • течен нафтен гас - 48.00 ден
  • метан - 69.00 ден

Сакате да добивате известувања?

Зачлени се на нашиот NEWSLETTER