Mustang Mach-E 1400 – тивка ракета

Вести Видео Новитети

Врзете се, полетуваме!

Најновиот електричен производ на Ford е чистокрвна тркачка машина

објавено на 30.07.2020

Штотуку претставениот Mustang Mach-E 1400, кој се уште се води како прототип, всушност е катапулт што располага со 1419 коњи. Овој потег на ”Синиот овал” беше очекуван бидејќи неодамна со истиот електричен пакет беше покажан Mustang Mach-E GT.

Компанијата „Форд мотор“ денес го воведува Mustang Mach-E 1400. Тоа е прототипот „еден-на-еден“ од целосно електричен тркачки автомобил со насочен излез од 1419 КС. Форд неодамна го претстави истото електрично напојување во Mustang Cobra Jet наменет исклучиво за трки на 400 метри популарно наречени Dragster. Сепак, промотивната стратегија на  Mustang Mach-E 1400 е во многу нешта поразлична и помалку неочекувана. Американската икона повеќе ќе се движи и појавува отколку што ќе настапува во типично американските мотоспортови (НАСКАР), на дрифт оргиите и на популарните гимкани.

Екипите од Ford Performance и RTR Vehicles вложија вкупно 10 000 работни часови во развојот на Mustang Mach-E 1400 а со цел да се намали јазот помеѓу реалниот потенцијал на електричните возила со батерија и се уште не доволно позитивните мислења на потенцијалните клиенти во смер на автономијата и перформансите на овој тип автомобили. Креаторите Mustang Mach-E 1400 го опишуваат својот производ како ракета на асфалтот која се напојува од батерија со ултра високи перформанси од 56,8 KWh составена од никел-манган-кобалт ќелии. Системот за батерии се лади со специјален течноста за ладење за време на нивното полнење. Батериите снабдуваат седум електрични мотори, три напред и четири на задниот дел.

Суспензијата и погонот се дизајнирани да му овозможат на развојниот тим да ги испита различните распореди и нивното влијание врз потрошувачката на енергија и перформансите, вклучувајќи го погонот на предните, задните и на сите тркала. Електронскиот засилувач на сопирачките овозможува регенеративно сопирање и го има истиот систем за сопирање Brembo како и тркачкиот автомобил Mustang GT4. Mustang Mach-E 1400  се очекува наскоро да дебитира на една од трките во серијата НАСКАР. За Ford, учеството во трки служи и како поле за истражување не само на нови технологии туку и материјали. Во овој модел хаубата е направена од органски композитни влакна кои може да станат поевтина алтернатива на јаглеродните влакна од кои е сочинет остатокот од каросеријата на возилото. Ford инвестира повеќе од 11,5 милијарди американски долари во електрификација на возила ширум светот. Целосниот електричен Mustang Mach-E е на врвот на планираниот опсег од вкупно 18 електрифицирани модели на Ford, кои компанијата ќе ги лансира во Европа до крајот на 2021 година.

Видео