Apple претстави дигитален клуч за автомобилите

Top News Занимливости Поглед во иднината

Apple претстави дигитален клуч за автомобилите

Отсега автомобилите ќе може да се отклучуваат со iPhone

Објавено на 23 јуни 2020 година

Новиот iOS 14 на Apple донесува значајна новост – ќе може да се користи како дигитален клуч за автомобилите. Оваа корисна функција која ја користи NFC технологијата ќе им овозможи на сопствениците на iPhone телефони и паметни часовници со нив да ги отклучуваат и стартуваат своите автомобили. Ракувањето е едноставно – отклучувањето ќе биде со приближување на телефонот со рачката на вратата на автомобилот, а кога тој ќе се внесе во него ќе може и да се стартува моторот. Во блиска иднина тоа ќе може да се стори и без да се вади телефонот од џеб. Овозможено е и сопственикот на возилото да даде пристап на најмногу пет други корисници. Тој ќе може и на секој поединечно да му ограничи некои функции на автомобилот, како силата на моторот, максималната брзина или јачината на аудио-системот. Доколку телефонот се испразни или изгаси, дигиталниот клуч ќе функционира уште пет часа.

Оваа технологија прв ќе започне да ја користи BMW кај широк број свои модели, и тоа веќе годинава. Услугата ќе биде понудена во 45 земји за сопствениците на новите iPhone телефони и Apple Watch Series 5 часовниците.

 

клучни зборови: ,