Mercedes-Benz eVito Tourer – за патници на струја

насловна Новитети

Електрифициран и транспортот на патници

По комерцијалните комбиња на струја за транспорт на роба, на ред дојде и превозот на патници

Објавено на 6 август 2020 година

Минатата година одделението за комерцијални возила на Mercedes-Benz ги претстави eVito и eSprinter со намена на транспорт на роба во урбани средини со што во голема мерка се намалува загадувањето. Сега понудата се надополнува со моделот eVito Tourer кој е наменет за превоз на патници а со својата способност да помине повеќе од 400 километри е погоден за сообраќање помеѓу градови. Во понуда се две верзии различни по должината ан каросеријата. Долгата бележи 5,14 а продолжената 5,37 метри, простор во кого може да се сместат осум патници и нивниот багаж во просторот од 1.410 литри. Изгледот на eVito во потполност е превземен од верзијата со мотор на внатрешно согорување со задолжителни измени во архитектурата која е скриена од погледите. Испод предните седишта сместен е електро-моторот со сила од 205 коњи кој ја пренесува силата на предните тркала. Тоа е сосема доволно да го погони eVito до максимални 140 км/ч односно 160 км/ч како опција. Енергијата се складира во литиум-јон батерии поставени во подот на возилото што дава дополнителна стабилност и пониска точка на гравитација на робусната каросерија. Употребливиот капацитет на батериите изнесува 90 kWh способни да се надополнат на брз полнач од 110 kW до 80% за околу 45 минути. Како што доликува на марката употребени се сите модерни технологии за регенерирање на енергијата што ги користат ротационите движења на тркалата или сопирачките за да се дополнат батериите на што големо влијание има стилот на возење и самиот возач. Просторот во внатрешноста има две клупи за седење без никакви компромиси за просторот, така што, покрај погодноста за сообраќање помеѓу градови, eVito Tourer е идеален како шатл за хотели чии клиенти треба да се превезуваат низ градовите или до центрите за масовен транспорт како што се железничките станици или аеродромите. Тој ќе се произведува во северна Шпанија во фабриката Виториа од каде веќе излегуваат Mercedes-Benz Vito, V-Class и EQV. Цената во Германија на eVito Tourer започнува до 53,990 евра без данок.