Nokian – Само за ЕВ

насловна Новитети

Специјална услуга за електричните

Финскиот Nokian развива пневматици по три основни карактеристики

објавено 30. август 2021

Nokian Tires напорно работи на развивање на врвни пневматици за електрични возила кои ќе ги задоволат специфичните потреби на овој сегмент. Електричните возила обично произведуваат повеќе енергија и поради тешките батерии тежат повеќе од автомобилите со мотори со внатрешно согорување. На потешките автомобили им треба повеќе време да застанат, поради што се посветува поголемо внимание на безбедноста.

Спортско-корисните возила се високи и тешки, додека електричните возила се потешки од обичните поради големата тежина на батериите. За големите и тешките возила потребни се повеќе од пневматици, што беше земено предвид при развојот на производот. Постои широко распространета заблуда за забрзано абење на гумите кај електричните автомобили. Сепак, испитувањата на терен не покажаа причина за загриженост. Иако електричните возила имаат многу моќ и вртежен момент, тие не се „јадачи на гуми“, напротив. При изборот на пневматици за хибридно или електрично возило, трите најважни критериуми се безбедност, ниска отпорност на тркалање и низок шум.

Зошто беа земени токму овие појдовни точки? • Безбедност: Најважно што треба да се земе предвид е средината во која возите бидејќи изборот на гуми зависи од тоа.• Низок отпор на тркалање: колку е помал отпорот на тркалање, толку е поголем опсегот.• Низок шум: изборот на тивки гуми за електричното возило ќе ја подобри удобноста при возењето.  Производите на Nokian Tires се одликуваат со Индикатор за безбедност при возење (DSI) што ви овозможува брзо и лесно да ја проверите преостанатата длабочина на шарата. Бројките исчезнуваат со абење на профилот. Ако се појават различни броеви на предните и задните, треба да ги ротирате пневматиците.