Fiat го запира производството во фабриката во Србија

Top News Занимливости

Fiat го запира производството во фабриката во Србија

Објавено на 16 февруари 2020 година

Работниците во фабриката на Fiat во Србија отидоа на принуден одмор – причината е коронавирусот. Тој нема пристигнато во Крагуевац, но заради него нема ни делови од Кина за нормално производство на возилата. Сé до овој момент коронавирусот немаше удрено врз автомобилската индустрија во Европа – ова е прв случај заради него на Стариот Континент да биде затворен некој погон. Според компанијата, производството на Fiat 500L привремено ќе паузира меѓу две и четири недели заради недостаток на аудио системи и некои други електронски делови за кои не може да се најде замена. Ова негативно ќе се одрази на фабриката која и онака си има свои проблеми, главно заради малото производство кое се движи околу 40.000 возила годишно, со кои искористеноста на капацитетите е ниски 25 отсто. Заради тоа, може да дојде и до нејзино перманентно затворање после соединувањето на Fiat Chrysler и PSA.

 

клучни зборови: