Франција со субвенции до 12.000 евра за електричните возила

Top News Вести

Франција со субвенции до 12.000 евра за електричните возила

Владата на Франција ќе одвои 1,3 милијарди евра за субвенции при купување автомобил

Објавено на 2 јуни 2020 година

Како дел од планот за спасување на економијата, француската влада предвидува широкогради субвенции за купување автомобил – и до 12.000 евра. Според него, секој што својот стар дизел ќе го однесе на отпад ќе добие 5.000 евра, а ако купи електричен автомобил со цена до 45.000 евра, уште 7.000. Претпријатијата ќе добијат по 5.000, а купувачите на плаг-ин хибриди со електрична автономија од најмалку 50 километри по 2.000 евра. Предвидено е да се стимулираат и купувачите на користени возила со по 5.000 евра ако купат електричен или плаг-ин хибриден автомобил и со по 3.000 евра за возило со мотор со внатрешно согорување доколку тоа ги исполнува најновите стандарди за емисиите. Планирано е со субвенциите кои ќе траат до крајот на годинава да биде опфатена продажбата на околу 200.000 возила.