Топ 30 најпродавани автомобили во Европа

Top News Занимливости

Топ 30 најпродавани автомобили во Европа

Објавено на 27 декември 2019 година

Во првите 11 месеци од годинава нема некои значителни измени на топ-листата на најпродавани возила во Европа. Изненадувања сепак има, посебно меѓу првите десет. Некои се очекувани заради промената на генерациите на моделите, а некои повеќе трендовски отколку што праќаат порака за значителни поместувања во соодносот на силите. Погледнете ја топ-30 листата на најпродавани автомобили во Европа за првите 11 месеци, па сами проценете.

 1. Volkswagen Golf – 427.490
 2. Renault Clio – 318.297
 3. Volkswagen Polo – 306.571
 4. Volkswagen Tiguan – 278.919
 5. Škoda Octavia – 242.204
 6. Nissan Qashqai – 238.058
 7. Ford Focus – 226.369
 8. Ford Fiesta – 220.471
 9. Opel Corsa – 219.327
 10. Citroen C3 – 217.769
 11. Peugeot 208 – 214.292
 12. Dacia Sandero – 213.476
 13. Dacia Duster – 208.178
 14. Renault Captur – 205.085
 15. Toyota Yaris – 201.307
 16. Peugeot 3008 – 190.876
 17. Volkswagen T-Roc – 188.078
 18. Mercedes-Benz A – 177.598
 19. Fiat Panda – 171.951
 20. Škoda Fabia – 157.764
 21. Hyundai Tucson – 156.638
 22. Peugeot 2008 – 154.193
 23. Ford Kuga – 153.849
 24. Mercedes-Benz C – 150.741
 25. Fiat 500 – 150.375
 26. Kia Sportage – 143.792
 27. Opel Astra – 143.694
 28. Renault Megane – 137.076
 29. Peugeot 308 – 135.447
 30. Volkswagen Passat – 132.078