Калкулатор за новиот данок на моторни возила » Колку за што треба да се плати?

Top News Македонија

Колку за што треба да се плати?

Поминаа 15 дена откако на сила стапи новиот закон за данок на моторните возила кој ги заменува акцизите, а и понатаму во јавноста за нив владее голема непознаница, главно околу тоа колку за што треба да се плати. Причината е комплексноста на пресметката која зависи од повеќе фактори, меѓу кои главни се цената на возилото, видот на гориво што го користат и емисијата на јагленород диоксид. За да нема многу дилеми околу висината на давачките, македонската царинска управа воведе он-лајн калкулатор за нивна пресметка. Сé што треба да направите е да ги внесете основните податоци за возилото што сакате да го купите и ќе ја добиеме сумата со која државата ќе ве задолжи.

Калкулаторот за новиот данок на моторни возила можете да го најдете на следниов линк.