Горивата уште еднаш поевтинуваат

Top News Македонија

Горивата уште еднаш поевтинуваат

Објавено на 11 февруари 2020 година

Регулаторната комисија за енергетика уште еднаш, четврти пат по ред, изврши намалување на цените на горивата во Македонија, овој пат во просек за 2,41%. Така, од полноќ малопродажните цени на бензинот 95 и дизелот се намалуваат за половина, а цената на бензинот 98 за еден денар. Со тоа, литар еуросупер БС-95 чини 65,50 денари, еуросупер БС-98 67,50 а еуродизел Д-Е V 57,50 денари. До ова дојде заради вишокот понуда на берзите заради што референтната цена на бензинот се намали за 2,085%, а на дизелот за 3,034%. Истовремено и доларот падна за 0,122% заради што во структурата на цените на нафтените деривати е извршено соодветно прилагодување.