Volkswagen ID.4 – Светски автомобил за 2021

Вести насловна

Електричен суверен

Кросоверот на струја му ја донесе петтата Светска титула на Volkswagen

објавено 21. април 2021

Овогодишниот победник од 24 иницијално номинирани кандидати. На врвот исплива во тесниот избор помеѓу Honda e и Toyota Yaris. Според правилата на изборот ”Светски автомобил на годината“ секое возило треба да исполни неколку услови. Пред сѐ, треба да се појави на најмалку на два од ”главните“ пазари на два континенти во период од 01.05.2020 до истата дата 2021 година, годишното производство да го надминува нивото од 10.000 примероци и мора ценовно да биде позиционирана под луксузната класа. Церемонијата на доделување на наградата е закажана за претстојниот Њујоршки мотор шоу. ID.4 ја прокнижи петтата круна за Волфсбург од каде излегоа претходните победници и тоа Golf два пати, во 2009 и 2013 г. и по еднаш Polo и UP! Жирито е составено од 93 новинари од 28 држави.