Porsche Taycan – Миленик на научниците

Вести Занимливости

Аutomotiveinnovations во гепекот на Taycan!

Првиот електричен Porsche ја оправдува припадноста

објавено 19.07.2020

Благодарение на вкупно 27 нови патенти и развојни активности, Рorsche Тaycan е прогласен за најважниот двигател за иновации на глобалниот автомобилски пазар. 13 од нив, или скоро половина, се претставени за прв пат и се светски новитети. Иновациите во електричното Рorsche ја вклучуваат неговата 800-волтна архитектура, двостепен пренос на задната оска, голема регенеративна моќност до 265 kW и најдобра аеродинамична вредност во сегментот од 0,22.

Центарот за управување со автоматика (CAM), чии научници ја доделуваат наградата, е независен научен институт за стратешко советување и емпириско автоматско истражување и мобилност на Универзитетот за применети науки во Бергиш Гладбах. Тие ги анализираат иновациите на светските производители на автомобилски мотори уште од 2005 година. Во соработка со ревизорската и консултантската компанија PricewaterhouseCoopers (PwC), тие ги препознаваат најистакнатите иновации во нивните годишни награди, а 250 произведени типови на возила беа проценети за 2019/20 година. За оваа пригода се огласи Оливер Блуме, претседател на извршниот одбор на Рorsche AG, кој изјави дека ова фантастична потврда на пионерскиот дух кој се негува во Цифенхаузен. ”Развивме нов автомобил со нов тим и изградивме комплетно нова фабрика за неутрализирање на јаглерод. Техничките иновации како што е нашата архитектура од 800 волти, признати тука со наградата, дозволуваат кратко време за полнење. Двостепениот менувач на задната оска гарантира уникатно возачко искуство. И книгата на нарачки и повратните информации од клиентите се многу позитивни.” Со ова Porsche Taycan ја оправдува не само својата цена туку и го потврдува без компромисниот стремеж на компанијата да биде лидер и да доминира во светот на технологијата и прогресот