Opel Corsa-e : Незапирлива

Занимливости

Шампионски поход

Руселсхајската молња грми

објавено 20. ноември 2020

Opel го освои „E-Rally Regularity Cup 2020“ (ERRC) со Corsa-e. Натпреварот наменет на алтернативни погони е осмислен како тест за изедначеноста на сериски возила, во кој е важна најниската можна просечна потрошувачка на енергија, земајќи ги предвид временските интервали до една десетина од секундата. На Corsa-e во просек и беа потребни само 12,7 kWh на 100 километри. Ниту еден друг тим не можеше да ја намали оваа вредност, вклучително и пет меѓународни и други национални освојувачи на слични купови. Второто и третото место им припаднаа на Volkswagen и Renault, додека кинескиот бренд MG, кој е достапен само во Велика Британија, зазема значително четврто место меѓу единаесетте производители.

На дното на списокот се најдоа Mercedes-Benz и електричниот пионер Tesla. Во првиот круг од сезоната на ERRC, кој беше скратен поради Ковид-19, Артур Прусак и неговиот совозач Тиери Беншетрит безбедно се возеа до врвот со Opel Corsa-e на Исланд. Тие го обезбедија шампионатот со уште две места на подиумот во Португалија и Шпанија. Дуото беше поддржано од Opel France. Со триумфот на Corsa, производителот од Руселхајм е моментално првата марка што разви целосно електрично рели возило за клиенти. Со ADAC-Opel-e-Rally-Cup следната година ќе започне првиот целосно електричен Рели куп во светот.