Opel порачува » Во време на вируси не заборавајте ги пролетните алергии

Занимливости

Во време на вируси не заборавајте ги пролетните алергии

Секој нов Opel доаѓа со вграден филтер за полен со активен јаглерод кој ги исполнува најстрогите барања

Објавено на 22 април 2020 година

Големото пандемиско зло кое се надвисна над човештвото ги истисна помалите, но не и кај оние кои се мачат со нив, како што се пролетните алергии. Затоа од Opel за нив пристигнуваат совети за преживување и правилно однесување во сезоната на полен. Како што температурата се зголемува, луѓето со проблемите со алергија почнуваат да страдаат. Но не и оние кои возат некој од моделите на марката од Риселсхајм заради што можат да се сметаат себеси за среќни. Од 2000 година, сите автомобили на Opel се опремени стандардно со различни системи на филтрирање – оригинални филтри на Opel за честички или филтри со активен јаглерод. Германски производител на автомобили има богата традиција на инсталирање главно на комбинација на филтри со активен јаглерод. Тие се состојат од два слоја и затоа не само што можат да ги задржат честичките од внатрешноста, туку и да ги филтрираат гасовите како што се озон и мирисите, токму благодарение на активниот јаглерод. Најдобро од сè, поленот е отстранет речиси 100%, така што купувачите на нови и користени автомобили на Opel можат да дишат длабоко додека возат. „Квалитетот на комбинираниот филтер со активен јаглерод ги надминува стандардите на пазарот во бројни области и во некои случаи дури и ги исполнува барањата за филтри за фини честички“, вели менаџер на производи на марката Сандра Шмиклер. Материјалот за филтрирање е отпорен на вода, што го спречува замрзнување во зима или да стане дом на бактерии. И покрај високите перформанси на филтерот, обезбедена е добра пропустливост на воздухот. Филтерот треба да се менува еднаш годишно.

Во многу случаи комбиниран филтер со активен јаглерод, исто така може да биде дополнително да се вгради – дури и кај постарите модели на Opel, како што се Calibra или Vectra C. Дополнителното поставување може да биде малку незгодно и затоа најдобро да биде спроведено од овластен сервисер на Opel. „Во принцип, со висока концентрација на полен, треба да возите во автомобил само со затворени прозорци“, препорачува главниот медицински директор на Opel, д-р Ана-Мари Албусиес. Ова исто така придонесува за безбедноста на патиштата – ако возачите треба почесто да киваат, ризикот од несреќи се зголемува. Најдобро е претходно да добиете совет за тековната прогноза на полен, на пример, од локалната служба за временски услови. „Во наредните недели ќе започнат алергии на лешник, како и јасен и бреза“, објаснува д-р Албусиес. Во текот на летото, тревата станува проблем. Од ваква треска може да страдате од март до октомври. Возачите исто така дефинитивно треба да се воздржат од лекови, бидејќи антихистаминиците ги прават дремливи. Облеката треба да се соблече во бањата, а не во спалната соба, додава лекарот, а косата да се измие во вечерните часови, така што поленот нема да се става на перницата. Исплакувањето со натриум хлорид наутро и навечер го смирува иритираниот нос и влажна крпа над очите го смирува чешањето.

 

клучни зборови: