GoodYear Eagle GO – Пневматици поиздржливи од возилата!?

Дали GoodYear ќе стане GoodDecades?

Заедно со концептниот автомобил Citroën Oli (all:e) лансиран е новиот концепт пневматик на GoodYear кој отвора ново поглавие со одржливи материјали.Goodyear Eagle GO, која сега го има своето деби е третата концептен пневматик на Goodyear развиен со Citroën со цел да ја оптимизира ефикасноста, издржливоста и удобноста за електричната мобилност. Таа би требало да може да помине до 500.000 km! Тука се користи соединение направено речиси целосно од одржливи или рециклирани материјали за делот што најмногу се истроши – шарата. Тие вклучуваат сончогледово масло и боровите смоли кои ги заменуваат маслата добиени од нафта, како и природна гума и силициум диоксид од пепел од лушпата на оризот.

Целта на Goodyear е целосно да ги замени маслата добиени од нафта во своите производи до 2040 година.  Силиконот од пепел од оризови лушпи може да го намали количеството отпад од одгледувањето ориз.  Концептната гума има и Goodyear Sight Line Technology, чиј сензор следи голем број параметри на гумите, технологија што веќе се користи за поддршка на флотните клиенти. Следењето на состојбата на гумите е важен фактор за одредување дали или кога гумата може да се обнови, а со тоа се зголемува можноста за рециклирање и ефикасноста. Употребата на оваа технологија во концептната гума е усогласена со целта на GoodYear за обезбедување податоци и интелигенција со сензори во сите нови производи до 2027 година.

Сподели

Последни новости

Актуелни цени на горивата

  • еуросупер 95 - 80.50 ден
  • еуросупер 98 - 83.00 ден
  • еуродизел Д5 - 69.00 ден
  • течен нафтен гас - 48.00 ден
  • метан - 69.00 ден

Сакате да добивате известувања?

Зачлени се на нашиот NEWSLETTER