Поскапувања на горивата

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Регулаторна вели „Не сме виновни!“

Објавено на 25 октомври 2018 година

Секои две недели нашите граѓани се пред нов нафтен шок – за колку регулаторната комисија за енергетика на Република Македонија ќе ги поскапи горивата. А од таму велат дека тие не се виновни за тоа – цената на нафтата на светските берзи расте, а со неа и цените на дериватите кај нас. Плус додаваат расте и доларот, што директно влијае на брзината со која ќе ни се празнат резервоарите на возилата. Но на краткото прашање како се определуваат цените на горивата кај нас, одговорот е уште пократок – според Методологијата. Да, се пишува со голема буква и тоа е сé што официјално знаеме за неа. Донесена е како дел од договорот за продажба на Окта и заштитена е како највисока државна тајна. Што пишува во неа знаат само Грците и оние што ги кројат пресметките за поскапувањата на горивата – регулаторната комисија. Од нивните соопштенија ние знаеме само дека на цената на горивата кај нас влијаат берзанските цени на суровата нафта и нафтените деривати, како и курсот на доларот. Колку и како, односно кој од нив со каков процент, ќе остане непознато – можеби дури и после идниот јули кога таа конечно после 10 години ќе престане да важи. После тоа ќе се применува нов начин на пресметка на цените на дериватите, а дотогаш купувајте си на време апчиња против стрес секој втор понеделник.

Сподели

Последни новости

Актуелни цени на горивата

  • еуросупер 95 - 80.50 ден
  • еуросупер 98 - 83.00 ден
  • еуродизел Д5 - 69.00 ден
  • течен нафтен гас - 48.00 ден
  • метан - 69.00 ден

Сакате да добивате известувања?

Зачлени се на нашиот NEWSLETTER