Горивата половина денар поевтини

Македонија

Горивата половина денар поевтини

Објавено на 24 декември 2018 година

Работејќи затскриено од загадувањето на воздухот, регулаторната комисија за енергетика на Република Македонија ги поевтини горивата за половина денар и литар еуросупер БС-95 од ноќеска ќе чини 61, еуросупер БС-98 63, а литар еуродизел БС (Д-Е V) 58 денари. До ова намалување на малопродажните цени на дериватите во просек за 1,83%, односно на рафинериските за 3,13% дојде под влијание на поевтинувањето на просечната цена на суровата нафта на светскиот пазар во изминатиот 14-то дневен период за 3,81% и на референтните цени на бензинот за 4,8% и на дизелот за 4,09%. Намалувањето на цените на горивата ќе беше поголемо доларот да не поевтинеше за само 0,02%.