VW – мобилен робот за полнење

насловна Поглед во иднината

Дете, дај една тура за колата!

Достапната инфраструктура за полнење е клучна во успехот на електричната мобилност

објавено 29. декември 2020

Делот од групацијата Volkswagen наречен Компоненти го пушти на дневна светлост прототипот наменет за мобилно полнење на електричните возила наречен едноставно Robot. Ова е еден од визионерските концепти на Volkswagen кои нудат решение за проширување на инфраструктурата за полнење во следните неколку години. Нејзината задача е целосно автономно полнење на возилата во ограничени места за паркирање, како подземни гаражи. „Сеприсутната инфраструктура за полнење е и останува клучен фактор за успехот на електричната мобилност. Нашиот Robot за полнење е само еден од неколкуте пристапи, но несомнено е еден од највизионерските“, објаснува Томас Шмал, извршен директор на VW Компоненти. Роботот за полнење започнат преку апликација или комуникација Car-to-X – работи тотално автономно. Самостојно се насочува кон возилото за полнење и комуницира со него од отворање на капакот на приклучокот за полнење до поврзување и одвојување.

Целиот процес на полнење се одвива без никаква човечка интервенција. За полнење на неколку возила истовремено, мобилниот Robot преместува мобилна единица за складирање на енергија до возилото, го поврзува, а потоа ја користи оваа единица за складирање на енергија и го повторува процесот на полнење на други возила. Откако возилото е целосно наполнето, Robot независно ја собира мобилната единица за складирање на енергија и ја враќа назад до централната станица за полнење. „Поставувањето ефикасна инфраструктура за полнење во иднина е централна задача што го предизвикува целиот сектор“, вели Шмал. „Развиваме решенија кои ќе помогнат да се избегнат скапи самостојни мерки. Мобилното полнење Robot и нашата флексибилна станица за брзо полнење се само две од овие решенија “. Деловната единица моментално работи на комплетно семејство за напојување на еднонасочна струја. Флексибилната станица за брзо полнење ќе биде лансирана на пазарот во почетокот на 2021 година. Мобилното полнење Robot успешно достигна статус на прототип и сега ќе биде во темелен понатамошен развој.

Еден од предусловите за подготвеност на пазарот е апликацијата Car-to-X за да се олесни процесот на автономно полнење. Во иднина, Volkswagen Компоненти ќе бидат одговорни за сите активности за полнење и системи за полнење на групацијата Volkswagen. Намерата е да се интегрира Robot за полнење во целокупниот концепт кој ќе се фокусира на долгорочниот успех на електричната мобилност, а со тоа и на електрификацијата на транспортот. „Нашите истражувања не се фокусираат само на потребите на клиентите и техничките предуслови на електричните возила, вели Шмал. „Тие исто така ги разгледуваат економските можности што им ги нудат на потенцијалните партнери“. Тие им овозможуваат на операторите на паркинг структурите брзо и едноставно да го „електрифицираат“ секој паркинг простор користејќи го мобилното полнење Robot. Ова ги намалува сите потребни градежни работи, истовремено намалувајќи ги оперативните трошоци.