Првиот електричен Volvo ќе биде XC40

Занимливости Поглед во иднината

Првиот електричен Volvo ќе биде XC40

Објавено на 23 јуни 2018 година

Volvo XC40 EV ќе биде првиот потполно електричен модел на шведската компанија, потврди Томас Ингенлат кој е задолжен за дизајн одделението на овој производител. Оваа информација тој ја изнесе на премиерата на новата генерација на моделот S60, наведувајќи уште и дека XC40 EV ќе следи откако Polestar ќе го претстави својот втор модел на во 2019 година. После електричниот Volvo XC40 Швеѓаните ќе претстават и електрична верзија на новата генерација на XC90, која ќе започне да се произведува во 2021 година во Јужна Каролина, САД, во новите погони кои официјално вчера беа пуштени во работа. Ингенлат исто така кажа и дека секој модел на Volvo ќе добие своја електрична варијанта.

клучни зборови: , , , , ,