Porsche – дизајнерска архива

Занимливости Поглед во иднината

Дали Porsche подготвува моноволуменец?

Интересни визии за прогрес

објавено 17. ноември 2020

Производителот на спортски автомобили од Цуфенхаузен за прв пат презентира необјавени студии за дизајн направени во периодот од 2005 до 2019 година па тоа беше повод да се фрли повеќе светло на процесот на дизајнирање спортски автомобил. Како и кај сите други производители, дизајнирање кај Porsche започнува со скица. Во следниот чекор, скицата се визуелизира како 3Д-модел. Доколку идејата треба понатаму да се развива, следат мали модели во размер 1:3 и, конечно, тврди модели од размер 1:1. За разлика од развојот на сериски модел, во кој се развиваат неколку модели со различна стилска тематика, во визионерските проекти првично се создава само еден модел како протагонист на централната идеја.

„Нашите визии не се однесуваат на внесување на секој автомобил на патот“, вели главниот дизајнер на Porsche, Мајкл Мауер. „Постојат два начина да се развиете како бренд: Или ќе ги подобрите своите производи од сегашноста, чекор по чекор. Во овој процес е тешко да се биде навистина иновативен. Или пак, дозволувате вашата креативност да тече слободно. Идејата е ментално да скокнеме од сегашноста во иднината и од таму да се вратиме назад“. На овој начин, изминативе години се создадоа извонредни модели, кои сега може да се видат за прв пат. Како што е Porsche 919 Street 2017 заснована на технологијата на Porsche 919 Hybrid. Под глинената обвивка, која е идентична по димензии и меѓуоскино растојание, се наоѓа карбонскиот монокок и хибридниот тркачки погон со 900 КС со прокнижени победи во Ле Ман.

Со својот намален кокпит, карактеристичната решетка на ладилникот над средишно поставениот мотор, црвените графички акценти и посочените перки на задниот дел, компактниот Porsche Vision Spyder од минатата година потсетува на Porsche 550-1500 RS Spyder од 1954 година.  Можеби нај изненадувачкиот дизајн е студијата за Порше Визија „Racing Service“. Тврдиот модел од 2018 година претставува бесплатно толкување на концепт за семејна пријатна соба за најмногу шест лица. Дизајнерскиот тим создаде футуристички „вселенски едриличар“ со кој дизајнерската ДНК на Porsche требаше да биде пренесена на непознат терен за марката, а тоа се комбињата. Во ентериерот, патниците можат да очекуваат модуларна патничка кабина со централно возачко седиште и целосно електрична погонска технологија во подвозјето. Музејот Порше има намера да интегрира некои од студиите во својата изложба во наредната година.