Од утре поскапи горива

Вести Македонија

За малку, ама…

Објавено на 7 јуни 2021 година

Капка по капка, или како регулаторната комисија вели половина денар по половина денар, горивата поскапуваат. Така, малку по малку, цената на литар еуросупер БС-95 се искачи на 68 денари, онаа на еуросупер БС-98 за два денари повеќе, додека за литар еуродизел (Д-Е V) ќе плаќаме по 60,50 денари. До ова зголемување во просек за 1,39% дојде заради повисоките референтни цени на нафтените деривати на светскиот пазар (бензинот за 2,177%, а дизелот за 2,457%), но и заради зголемувањето на курсот на доларот во претходниот период за 0,404%.

клучни зборови: