Nikola и IVECO – Претставија два заеднички производи

Американската компанија за транспортни решенија со нула емисии и енергетска инфраструктура започна нова ера во транспортот со нула емисии со нивниот партнер Iveco. Тие комерцијално го лансираа европското електрично возило со батерии Nikola Tre (BEV) и неговиот пандан со горивни ќелии Nikola Tre (FCEV) бета верзија. Европската 4×2 Artic верзија на Nikola Tre BEV е тежок камион со нулта емисии со деклариран домет до 500 километри.

Иако претставен, Nikola Tre FCEV се очекува да биде лансиран во втората половина на 2023 година во Северна Америка и првата половина на 2024 година во Европа и ќе има резервоари за течен водород да премине 800 километри. Специфично развиени како електрични возила, тие обезбедуваат перформанси и искуство во возењето способни да се натпреваруваат со своите врсници со дизел погон во најтешките мисии. Тие нудат оперативно и финансиски одржливи решенија со нула емисии за регионален и транспорт на долги растојанија.

Модуларната платформа е заеднички развиена и таа е способна да биде домаќин на технологии за погон на горивни ќелии и батерии. Тоа е првата модуларна платформа за артикулирани тешки влекачи кои се домаќини на двата извори на енергија, струјата и течниот водород. Европскиот Nikola Tre BEV го произведува погонот кој е заедничко вложување на двете компании во фабриката во Улм, Германија. Објектот, отворен во 2021 година, има завршен процес на склопување специјално дизајниран за електрични возила и работи според стандардите за производство од светска класа.

Сподели

Последни новости

Актуелни цени на горивата

  • еуросупер 95 - 80.50 ден
  • еуросупер 98 - 83.00 ден
  • еуродизел Д5 - 69.00 ден
  • течен нафтен гас - 48.00 ден
  • метан - 69.00 ден

Сакате да добивате известувања?

Зачлени се на нашиот NEWSLETTER