Mercedes – Concept EQT

насловна Поглед во иднината

Накитен Citan

Што е мало, а колку големо може да биде компактно?

објавено 12. мај 2021

Mercedes-Benz даде нов одговор на ова. Тоа е T-Class, која ќе биде лансирана на пазарот следната година и спаѓа во сегментот „мали комбиња“ според дефиницијата од Штутгарт.

Првенствено е наменета за семејствата и квалитетно исполнување на слободното време. Изразено во бројки, каросеријата е долга 4,95 метри, исто како и лимузината Е- Class. Концептот е наследник на Citan и, како и неговиот претходник, ќе се базира на Renault Kangoo. Разликите овојпат треба да бидат поголеми. И двата модели се произведуваат во Маубеж, во северна Франција.

За разлика од претходно понудениот Citan, T-Class ќе доаѓа со сите карактеристики што клиентите ги очекуваат од модел со ѕвезда на хаубата. Дури и да не бидат преземени сите детали од концептот EQT во сериско производство, новото комбе ќе се испорачува со значително повисок квалитет од претходно понудениот Citan и ќе биде седумсед.

Благодарение на двете странични лизгачки врати кои се отвораат широко, лесно се стигнува до задниот дел, а просторот за глава на комбето висок 1,82 метри е исто така доволен за возрасните. Покрај варијантите со мотори со внатрешно согорување за кои не се даваат детали, потврдено е дека T-Class ќе има целосно електрична варијанта.

Погодувате, без детали, но може да се претпостави дека ќе се користи досегашниот арсенал на батерии и електромотори. Во ентериерот, доминира инфо-забавниот систем MBUX способен да учи благодарение на вештачката интелигенција. Во концептот EQT, големиот стаклен панорамски покрив се протега над внатрешноста, но ова веројатно нема да биде дел од сериската опрема.

Она што ќе остане, сепак, ќе биде амбиенталното светло на централната конзола, вратите и отворот за стапалата, што сè уште не е достапно во овој сегмент и практичниот простор за складирање на документи над инструмент таблата. Се планира по лансирањето да има скратена верзија, долга околу 4,60 метри и како поголема верзија ќе може да се нарача со електричен погон.