Mercedes-AMG Black Series GT

Вести Занимливости

Најбрз сериски автомобил на Нирбургринг

AMG во свој стил

објавено 25. ноември 2020

AMG Black Series GTMercedes AMG Black Series GT од 730 КС е најбрзиот сериски автомобил на Нордшлајфе во Нирбургринг. Возачот на GT3 трки, Маро Енгел, го бркаше улично-легалниот тркачки автомобил со V8 мотор за 6: 48,047 минути на вкупното растојание од 20,832 километри. „Со брзина до скоро 270 км на час во областа Кеселчен или далеку над 300 км на час во долгиот правец во Датингер Хое, црната серија AMG GT е значително побрза од мојот тркачки автомобил GT“, изјави возачот Маро Енгел по поставувањето на рекордот. Во рекордните возења на патеката Нирбургринг-Нордшлајфе, која се смета за најтешка тркачка патека во светот, од минатата година се сметани два круга со различна должина. Нешто пократката е мерка за сите нешта од 1997 година. Почнува од излезот на патеката Гранд при Нордшлајф и го исклучува парчето од раскрсницата на Нордшлајфе на патеката Гранд При. Минатата година, оперативната компанија ја дефинираше оваа делница долга 232 метри долж трибината Т13 како дел од трасата.