Hyundai – Ineos

Вести Поглед во иднината

Тандем за водород

Двете компании со силна визија

објавено 25. ноември 2020

Една од најголемите светски компании за хемикалии во иднина ќе соработува со еден од најголемите производители на автомобили: Ineos и Hyundai договорија партнерство за истражување на можностите во водородната економија. Првенствено фокусот е ставен на проектите од јавниот и приватниот сектор кои се фокусираат на развој на синџирот на вредност на водородот во Европа. Како што е познато, мрежата на станици за полнење на водород е сè уште не распространета.

Во Германија во моментов има само околу 80 хидрогенски станици за патен сообраќај, во Италија, на пример, има само две места. Од друга страна, Инеос веќе произведува 300.000 тони водород годишно како нуспроизвод на хемиската индустрија. Оваа количина е доволна за да се поминат повеќе од 30 милијарди километри. Подружницата Иновин е најголемата оперативна компанија за електролиза на водород во Европа. Со ix35 и моментално со Nexo, Hyundai во своето портфолио има модел со стандарден погон на водород од 2013 година и е еден од водечките производители во оваа област. Со испорака на седум камиони со водород во Швајцарија, брендот е и првиот снабдувач на масовно произведени камиони со горивни ќелии ширум светот. Корејската автомобилска компанија ги гледа возилата со горивни ќелии како вистинска алтернатива на погоните на електричен погон. Корејците планираат обем на производство од 700.000 возила до 2030 година. Извршниот директор на Инеос, Џим Ретклиф, до неодамна самиот беше во менаџментот на Hyundai за Европа, објави дека е моментално во завршна фаза на развој на неговиот Grenadier теренец. И двете компании ја испитуваат можноста за имплементација на системот за гориво Ineos во возило Hyundai.