Geely – Farasis

Вести

Се раѓа ли нов џин?

Кога е капиталот во прашање нема граници…

објавено 24. мај 2021

Американскиот производител на батерии Farasis Energy и кинеската автомобилска групација Geely се во фаза на формирање на заедничка компанија за истражување и развој, како и за производство и продажба на уреди за складирање на енергија од литиум-јон за електрични возила и други производи. Geely Technologies и нејзините подружници, како и одделот на Geely за комерцијални возила од мешовитата компанија сакаат да покријат најмалку 80 проценти од нивните потреби за батерии. Регистрираниот капитал на заедничкото вложување е околу 150 милиони долари. Во декември 2020 година, двете компании веќе потпишаа стратешки договор за воспоставување заедничко вложување со комбиниран годишен капацитет за производство на литиум-јонски батерии од 120 GWh. Првата фаза на изградба фабрика со капацитет од 20 GWh ќе започне годинава. Американската Farasis е основана пред 20 години во Калифорнија и во моментов вработува повеќе од 4.000 луѓе ширум светот. Компанијата работи со центри за истражување и развој во Кина, Германија и САД. Во моментов има два производствени капацитети во Ганжу и Зенџијанг и во подготовка се понатамошни локации за производство надвор од Кина.