Регулаторна комисија за енергетика – поскапување

Top News Македонија

Горивата се запалија!

Од полноќ горивата поскапуваат осетно. Според РКЕ тоа се должи на неколку околности, од поскапувањето на сировата нафта на светските берзи па до корегирањето на курсот на денарот во однос на американскиот долар. Така за бензините  зголемувањето на цените е за 4,663%, а кај дизелот порастот е за 3,692%. Така ЕУРОСУПЕР БС-95 и ЕУРОСУПЕР БС-98 се зголемуваат за 2,00 ден/лит, додека дизелот поскапува за симболични половина денар. Со ова од полноќ литар ЕУРОСУПЕР БС-95 ќе чинии 60,50 денари, за истата количина ЕУРОСУПЕР БС-98 ќе треба да се одвојат 62,50 денари, додека за ЕУРОДИЗЕЛ 49,50 денари. Затоа наполнете гориво до полноќ.