Подгответе повеќе ситни пари за патарина во Грција

Македонија

Подгответе повеќе ситни пари за патарина во Грција

Новиот начин на наплата ги зголемува цените на патарините во Грција
Објавено на 27 декември 2018 година

Грците и сите оние што ќе патуваат таму ќе ја дочекаат новата година со нови цени на патарините. Корекциите доаѓаат како последица на новиот начин на наплата според кој возачите на автомобили ќе плаќаат по 0,05 евра за километар, што ќе ги зголеми цените од 66 до дури 150 отсто на некои делници. Така на Евзони место досегашните 1,80 ќе се плаќа 3 евра, во Солун 0,69, кај Аспровалта 1,42, а во Кавала 2,36 евра. Ако пак планирате пат кон Крф, новата цена на патарината меѓу Игуменица и Јанина изнесува 3,42 наместо досегашните 2,10 евра.