Водородoт ја губи битката – Тактика или реалност?

Го губи ли водородот темпото во битката за иднината?

И онака слабата продажба на ретките возила со горивни ќелии започна интензивно да опаѓа. За загрижувачкото ниво на кое се најде има многу виновници од кои најголеми се високите цени и бедната понуда составена од само два модела, Toyota Mirai и Hyundai Nexo.

Не напредува ни остварувањето на ветувањата за пораспространета дистрибутивна мрежа за ова еколошко гориво – низ целиот свет има едвај околу 800 станици за негово полнење. За тоа нормално, се обвинува токму малиот број возила што користат  водород. Така сега веќе и најголемите оптимисти молчат пред настаната ситуација што е постаро, јајцето или кокошката.

Производителите на возила пак се доста претпазливи и фокусот го имаат насочено кон батериските автомобили чиј развој им ги троши инженерските и финансиските ресурси. Засега единствен кој напредува е BMW, кој како партнер за технологиите ја има Toyota – другите имаат само планови.

Сподели

Последни новости

Актуелни цени на горивата

  • еуросупер 95 - 80.50 ден
  • еуросупер 98 - 83.00 ден
  • еуродизел Д5 - 69.00 ден
  • течен нафтен гас - 48.00 ден
  • метан - 69.00 ден

Сакате да добивате известувања?

Зачлени се на нашиот NEWSLETTER