Американците со поддршка за електричните возила

Одвоени 15,5 милијарди долари за електрификацијата

Електричната револуција не е евтина, заради што американската влада одлучи да ги поддржи домашните производители на автомобили и добавувачи со помош за побрза транзиција кон електричните возила. Вкупната сума планирана со програмата изнесува 15,5 милијарди долари, од кои 2 милијарди долари се грантови за производство на хибридни, плаг-ин хибридни, електрични и возила со горивни ќелии. Точно 10 милијарди долари се предвидени за кредити со намалени стапки, а останатите 3,5 милијарди долари ќе отидат за финансирање на проширувањето на домашното производство на батерии за електрични возила, како и за материјалите и компонентите кои моментално се увезуваат од други земји. Во распределбата на парите предност ќе добијат проектите кои ќе обезбедат производство со повисоко платена работна сила.

Сподели

Последни новости

Актуелни цени на горивата

  • еуросупер 95 - 80.50 ден
  • еуросупер 98 - 83.00 ден
  • еуродизел Д5 - 69.00 ден
  • течен нафтен гас - 48.00 ден
  • метан - 69.00 ден

Сакате да добивате известувања?

Зачлени се на нашиот NEWSLETTER