VW – Електричен кабрио

Поглед во иднината

ID.3 без покрив!

Доаѓа ли на сцена првиот електричен кабриолет во светот?

објавено 09. март 2021

Има сè повеќе електрични автомобили, но нема ниту еден кабриолет. На крајот на февруари се објави конкурс за графички дизајниран на ”отворен“ VW ID 3. На почетокот на март, Volkswagen повеќе или помалку официјално истовремено стапна на сопирачките и гасот. Шефот на брендот Ралф Брандштетер ги потврди ”умствените игри“ и на деловната мрежа Linkedin ги опишува соодветните скици од одделот за дизајн како само „примамлива идеја“. Во секој случај VW ја обработува темата и дури  бара лични мислења и впечатоци преку социјалните мрежи.

Отворен ID.3 или генерално кабриолет базиран на модуларниот комплет за електричен погон (MEB) дефинитивно ќе биде совршена симбиоза на електричен погон и релаксирано возење на отворено. Кон ова е додадена и цврстината на подот на MEB, што е апсолутно неопходна за кабриолет, како и за батеријата во подот на возилото. Нивната тежина, пак, гарантира дека возилото има низок центар на гравитација и соодветно го намалува ризикот од превртување со спуштен покрив. Volkswagen веќе покажа храброст и претстави студија на електричен баги автомобил во 2019. На последниот саем за автомобили во Женева пред пандемијата на короната, студијата ID Buggy ги импресионираше експертите. Реализацијата на сериско производство на забавно возило е далеку од реализација. Ова е само размислување, но коментарите на твитот се движат од „Добра идеја!“, „Генијален!“, па до „Направете!“.