Volvo Trucks – Маратонците ќе користат електричен погон

Прочуената марка за транспортни возила сака до 2030 година дури половината од произведените камиони да бидат со нулта емисија на издувни гасови. Таквиот курс е зададен пред некоја година, но неговата реализација започна со сериското производство на електричните верзии на Volvo FH за превоз на долги релации, Volvo FM за долги и регионални транспорти и Volvo FMX за градежниот сегмент. Со нив Volvo Trucks сега има шест сериски модели на електрични камиони ширум светот, што го прави најширокиот опсег на електрични камиони во индустријата. Се движи од дистрибутивното возило од 16 тони до камионот на долги растојанија од 44 тони. Volvo наведува дека уште една меѓународна компанија што потекнува од Шведска како пример.

Ikea ќе користи тешки електрични камиони на Volvo Trucks, управувани од транспортната компанија Raben Group, за внатрешен транспорт во две нејзини фабрики во Полска. Volvo FM Electric ќе се користи за внатрешно движење на стоки помеѓу двете фабрики на Ikea лоцирани во западна Полска. Тие се полнат со обновлива електрична енергија од надворешен извор. Првиот Volvo FM Electric ќе стапи во употреба наесен. Побарувачката за електрични камиони генерално се зголемува. Капацитетот на производство дозволува повеќе од 1000 единици од тешки електрични камиони и повеќе од 1600 електрични камиони со помала носивост. Швеѓаните очекуваат обемот на продажба значително да се зголеми во следните неколку години. До 2030 година, најмалку 50 проценти од камионите што ќе се продаваат под знакот на Volvo Trucks ширум светот треба да бидат електрични.

Сподели

Последни новости

Актуелни цени на горивата

  • еуросупер 95 - 80.50 ден
  • еуросупер 98 - 83.00 ден
  • еуродизел Д5 - 69.00 ден
  • течен нафтен гас - 48.00 ден
  • метан - 69.00 ден

Сакате да добивате известувања?

Зачлени се на нашиот NEWSLETTER