Volvo – рекорден семестар

Вести

Историско полугодие

Зголемувањето се должи на големата побарувачка во Кина, САД и Европа

објавено 05. јули 2021

Воздржаната атмосфера кај сите производители на возила ја разигра Volvo објавувајќи го најдоброто полугодие според продажба во својата историја! Во споредба со истиот период во пандемичната 2020 пласманот на глобално ниво е зголемен за 41%. На сите пазари Volvo бележи раст поголем од 45% додека во Европа бележи „само“ 35,4%. Изразено во апсолутни бројки првите шест месеци на годинава забележани се 380.757 продажни договори што е за 110.795 повеќе отколку лани. Лидер во продажбата во првите шест месеци на годинава беше ХС40 со 118.121 примерок, со 113.500 примероци го следи ХС60 и најскапиот модел ХС90 забележа 54.177 парчиња, но е за 17.000 повеќе од лани. По детални информации за продажбата по региони во приложената табела.

 

       Јуни              Јануари – Јуни    
  2020 2021 Раст 2020 2021 Раст
Европа 28,314 28,695 1.3% 123,191 166,822 35.4%
Кина 15,105 16,680 10.4% 65,741 95,252 44.9%
САД 10,385 12,258 18.0% 43,255 63,754 47.4%
Други 7,679 10,591 37.9% 37,775 54,929 45.4%
Вкупно 61,483 68,224 11.0% 269,962 380,757 41.0%