Поплавите во Јапонија го запреа производството на автомобили

Занимливости

Поплавите во Јапонија го запреа производството на автомобили

Објавено на 11 јули 2018 година

Разорните поплави во Јапонија во кои фатално настрадаа 90 луѓе а уште 50 се водат како исчезнати, нанесоа голема штета и на автомобилската индустрија. Оваа природна катастрофа доведе до привремено запирање на производството во најмалку пет фабрики, главно во западниот дел на земјата во регионите на Хирошима, Кјото и Јамагучи. Покрај нив загрозено е и подрачјето на Осака. Извештаи за прекинато производство пристигнаа од Mazda, Nissan, Mitsubishi и Daihatsu, при што како причини се наведуваат стравувањето за безбедноста на работниците, прекинатите сообраќајни врски и проблемите во снабдувањето со компоненти. Според проценките, тешко веројатно е во текот на неделата производството повторно да биде покренато.

клучни зборови: ,