Летни, повисоки патарини во Хрватска

Занимливости

„Летни“ патарини во Хрватска

Патарините во Хрватска за време на летните месеци дополнително поскапуваат
Објавено на 18 јуни 2018 година

Кој ќе оди во Хрватска на одмор, ќе се „израдува” – и онака високите патарини дополнително поскапеа. Исто како и лани, и годинава во Хрватска започна да се применува летната тарифа на наплата на патарините, која предводува за 10% повисока стапка. Може да ја наречеме и туристичка, иако тоа не е бидејќи важи за сите – и за домашните и за странците, и за туристите и за оние кои тоа не се. Реално објаснување зошто на лето (од 15 јуни до 15 септември) во Хрватска се плаќа повеќе нема, но што е тоа е. А тоа и не е така малку – од Загреб до Риека на пример се плаќа 77, а до Сплит 200 куни (1 EUR = 7,4 HRK). Според податоците, на овие три месеци отпаѓаат 40% од вкупниот сообраќај на автопатиштата низ Хрватска. Патарините за тешките возила остануваат исти.

клучни зборови: ,