KIA – Јубилеј

Вести

4 милиони европски возила!

Во словачката фабрика на KIA се обележа значаен успех

објавено 27. мај 2021

Кога решија Корејците да инвестираат во Словачка место добија во малиот град познат по својот универзитет и хокеарски тим. Со работа фабриката на KIA започна со кон крајот на 2006 година од кога почна експанзијата на марката во Европа. Денеска таму се вработени 3.700 лица кои ја опслужуваат 7,5 километри долгата монтажна линија способна да произведе осум различни модели. Требаа да поминат шест години да се достигне бројката од милион произведени возила, а во следните девет таа нарасна за уште три милиони. Најмногу се произведени Sportage како и компактниот Ceed.