Hyundai – фабрика за горивни ќелии во Кина

Поглед во иднината

Водородот како сериозна алтернатива

Од фабриката ќе има корист и KIA

објавено 19. јануари 2021

Групацијата Hyundai, во која е и KIA, планира да ја изгради својата прва фабрика за горивни ќелии надвор од Кореја во кинескиот град Гуангжу. Со влегувањето во брзо растечката индустрија за водород во земјата, компанијата има за цел да ја прошири својата улога во оваа технолошка област. Изградбата на новата фабрика е предвидено да започне во февруари 2021 година, а завршувањето е закажано за втората половина на 2022 година. Фабриката првично ќе произведува 6.500 системи со горивни ќелии годишно. Годишниот капацитет потоа треба постепено да се зголемува според побарувачката. Со Nexo, Hyundai е еден од ретките производители на автомобили во светот со модел задвижуван на водород во понудата. Во Швајцарија, брендот ги користи и првите камиони со горивни ќелии од типот X-Cient.