Honda – моторџиите се обединуваат

Моторцикли Поглед во иднината

Одиме на струја!

Потпишаното писмо за намери ќе ја омасови електрификацијата на моторциклите

објавено 02. март 2021

Honda објави дека заедно со KTM, Piaggio и Yamaha ќе формираат конзорциум за креирање на променливи батерии за моторцикли и лесни електрични возила. Во контекст на Париската климатска спогодба и транзицијата на електромобилност, оснивачите на конзорциумот веруваат дека воведување стандардизација во систем на променливи батерии со што ќе се дојде до масовно воведување на електрификацијата и одржувањето на батериите во оптимален животен циклус. Ваквиот концепт го продолжува опсегот на движење, го крати времето за полнење и ги намалува оперативните трошоци. Целта е да се дефинира стандардизирана техничка спецификација на заменливи батерии за возилата од категоријата L каде припаѓаат мопеди, моторцикли, трицикли и квадрицикли. Според писмото за намери конзорциумот ќе ги започне своите активности во мај. Четирите оснивачи ги охрабруваат заинтересираните да пристапат на оваа платформа која има голем потенцијал.