Ford – Project P1

Поглед во иднината

Играта станува реалност

Материјализиран од видео игра

објавено 28. декември 2020

Вообичаено работите во автомобилската индустрија одат по поинаков тек. Првично дизајнерите развиваат автомобил за виртуелна употреба во светот на конзолите за игри. Ford е првиот производител кој тргнал на поинаков начин и стави возило развиено за видео играта на вистински тркала. На ова му претходеше дизајнот за компјутерски тркачки автомобил Project P1 за потребите на тимот за електронски игри Fordzila. Тркачкиот автомобил Fordzilla P1 има надворешен дизајн проектиран од Артуро Арино и ентериер дизајниран од Роберт Енгелман. Двајцата се дизајнери на Форд, едниот во Дуинтон, другиот во Келн. За само седум недели, дигиталниот CAD модел се претвори во вистински хиперавтомобил долг 4,73 метри, широк два метри и висок 90 сантиметри. Сега следи адекватна моторизација на реалниот автомобил која би можела да биде потполно електрична по теркот на Mustang Mach E 1400.