Ford патентираше тавански воздушни перници

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

За поголема безбедност

Ford патентираше тавански воздушни перници. Ваквите воздушни перници би се спуштале од таванот целосно опкружувајќи ги патниците назад, но не и возачот и совозачот. Компанијата планира да ги вградува во своите модели кои имаат по два или три реда седишта. Над секое од нив во површината на таванот би биле вградени прстенести лежишта во кои би биле сместени воздушните перници со облик на цевки поврзани со заедничко платно. При нивното активирање тие би се спуштале опкружувајќи ги патниците кои на тој начин од сите страни би биле заштитени од удари при сообраќајни несреќи. Од патентната документација се гледа дека ваквите воздушни перници би можеле да се вградат и на седишта свртени едни кон други, што сугерира дека можат да се користат и кај автономните возила.

Сподели

Последни новости

Најнова епизода

Актуелни цени на горивата

  • еуросупер 95 - 80.00 ден
  • еуросупер 98 - 82.50 ден
  • еуродизел Д5 - 81.50 ден
  • течен нафтен гас - 50.00 ден
  • метан - 123.50 ден

Сакате да добивате известувања?

Зачлени се на нашиот NEWSLETTER