ADAC – Гаранција на батерии

Занимливости

Кој дава најмногу?

Осум години гаранција или 160.000 километри како стандардна понуда

објавено 29. јуни 2021

Неисправна погонска батерија во електричен автомобил може да резултира со големи трошоци. Но, кој плаќа за тоа? ADAC внимателно ги разгледа гаранцијските ветувања на производителите на батерии. Резултат: И покрај разликите во мали букви, сите производители даваат долгорочни ветувања за работниот век на батеријата. Стандардот е обично осум години или 160 000 километри. Отстапувања има само за малите возила со соодветно послаби батерии, додека Lexus ветува дури десет години и еден милион километри! Природното абење на батериите се должи на технички причини и не може да се спречи. Затоа се даваат гарантни ветувања за минимален удел на употреблив капацитет од најмногу 70 проценти во гарантниот период (осум години). Ако капацитетот падне под ова, може да се активира гарантно побарување. Во таков случај, според истражувањето на ADAC, батериите може да се вратат во состојба погодна за секојдневна употреба со замена на одделни модули. Скапа, целосна замена не е неопходна во повеќето случаи, што особено им оди на рака на сопствениците на електрични автомобили со истечен гарантен рок. Германскиот Автомобилски клуб нагласува дека клиентот мора да се осигура дека се почитуваат корисничките правила и причините за исклучување на гаранцијата наведени во упатствата за работа и условите за гаранција. Критичните состојби, предизвикани од неправилно ракување, како што е длабокото празнење, може да се зачуваат во меморијата на батеријата и да се прочитаат подоцна. Кај некои производители ова може да доведе до исклучување на гаранциите. Затоа, ADAC препорачува сервисирање на електричен автомобил во согласност со упатствата на производителот и спецификациите за интервалот. Мора да се почитуваат прописите за работа, третман и нега според упатствата за работа и гарантираните услови, како и информации за подолго време на мирување. Според препораката на ADAC, поплаките во рамките на гаранцијата секогаш треба да се пријават во најкус можен рок.