Одморите завршија, горивата поскапеа

Објавено на 3 септември 2018 година

Летото дефинитивно нé напушти - регулаторната комисија за енергетика на Република Македонија ги зголеми цените на горивата. Според нивната одлука, за нафтените деривати кај нас од утре во просек ќе плаќаме за 2,33% повеќе, што значи дека литар еуросупер БС-95 ќе нé чини 72 денари, литар од 98-октанскиот БС-98 два денари плус на тоа, а литар еуродизел Д-Е V 64,50 денари. Според нашите антимонополски редари „заслугата“ за пост-годишноодморското поскапување на горивата ја имаат берзанските цени - онаа на суровата нафта која во изминатиот 14-то дневен период порасна за просечни 5,127%, на бензинот во просек за 2,89% и на дизелот за 3,67%. Благо позитивно влијание имаше опаѓањето на цената на доларот, кој во однос на денарот поевтини за 0,737%. Согласно тоа и влијанијата на овие елементи според прочуената но непозната Методологија, извршено е соодветно прилагодување на цените на нафтените деривати во Македонија.

клучни зборови: Македонија

Гледај, слушај, уживај

 • Авто Магазин

  Сезона 23 Епизода 5

  повеќе

Видео на денот

 • BMW X7

  Ново ниво баварски луксуз

  повеќе

Цени на горивата

еуросупер 95 67,00
еуросупер 98 69,00
еуродизел Д5 64,50
биодизел Б6 65,00
течен нафтен гас 35,50
метан 39,50

Фото галерии

 • Bugatti Divo

  Изгледа спектакуларно!

  повеќе