Германија лидер по продажба на електричните возила

Објавено на 11 мај 2018 година

Доминацијата на Норвешка заврши - Германија сега е земјата во која се продаваат најмногу електрични возила во Европа. Тоа не е по заслуга само на субвенциите туку и на сé поголемиот интерес на тамошните купувачи за новата технологија поттикнат од домашните производители. Според податоците за продажба, во првиот квартал годинава во Германија се регистрирани 17.574 нови електрични и plug-in хибридни возила, бројка која е за цели 70 отсто поголема од остварената во првиот квартал лани. За истиот период во Норвешка се продадоа 16.182, а во Велика Британија 14.162 вакви возила. Од останатите земји поголема продажба на електрични и plug-in хибридни возила има остварено само уште Франција - 10.908, додека другите се далеку зад нив.

Вкупно за првите три месеци во Европа се продадоа 88.329 еко-возила, за 41 отсто повеќе од лани. Од нив 43.585 се електрични, 44.744 plug-in хибриди, а продадени се уште и 145.241 хибридни возила без plug-in можности.

клучни зборови: занимливости

Гледај, слушај, уживај

 • Авто Магазин

  Сезона 23 Епизода 2

  повеќе

Видео на денот

 • BMW X7

  Ново ниво баварски луксуз

  повеќе

Цени на горивата

еуросупер 95 74,50
еуросупер 98 76,50
еуродизел Д5 69,00
биодизел Б6 69,50
течен нафтен гас 38,00
метан 38,00

Фото галерии

 • Bugatti Divo

  Изгледа спектакуларно!

  повеќе