Европа стана милионер

Ај честито милионот, прв од многуте што ќе следат!
Објавено на 29 август 2018 година

И официјално, бројот на електрични автомобили во Европа достигна милион, благодарејќи на растот на продажбата за преку 40% во првата половина од оваа година. Треба да се напомене дека според статистичарите, како електрични се сметаат и plug-in хибридните возила. Лидер на пазарот и понатаму е Норвешка, со најмногу возила кои циркулираат на нејзините патишта без да трошат фосилни горива. Оваа земја која е голем производител на нафта за електричните возила обезбедува огромни субвенции и олеснувања. Забрзан раст на продажбата се забележува и во Германија, која веќе до крајот на годинава може да ја престигне Норвешка по бројот на продадени електрични возила.

Европа во овој сегмент доцни година дена зад Кина, но е пред САД, каде првиот милион електрични возила се очекува да се достигне при крајот на годинава, благодарејќи исклучиво на Tesla и зголемувањето на производството на Model 3. Се проценува дека на патиштата на Европа се тркалаат вкупно 300 милиони возила.

клучни зборови: занимливости

Гледај, слушај, уживај

 • Авто Магазин

  Сезона 23 Епизода 5

  повеќе

Видео на денот

 • BMW X7

  Ново ниво баварски луксуз

  повеќе

Цени на горивата

еуросупер 95 67,00
еуросупер 98 69,00
еуродизел Д5 64,50
биодизел Б6 65,00
течен нафтен гас 35,50
метан 39,50

Фото галерии

 • Bugatti Divo

  Изгледа спектакуларно!

  повеќе